Wouwervallei

Langs de Gilzewouwerbeek dichtbij buurtschap Langereit in het buitengebied van Gilze wordt 5 hectare nieuwe natuur met klimaatbuffers gemaakt. Een klimaatbuffer is een lager gelegen gebied dat kan overstromen om wateroverlast op andere plekken te voorkomen. Dit plan is gemaakt door grondeigenaren samen met het burgerinitiatief Wouwervallei, de Natuur- en landschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR), Brabants Landschap, Waterschap Brabantse Delta, gemeente Breda en gemeente Gilze en Rijen.

Waarom we dit doen

Met de natuurlijke inrichting van de Wouwervallei verbetert de leefomgeving van dieren en planten. Bijvoorbeeld voor diersoorten zoals de kerkuil, steenuil en de boomkikker. Een ander belangrijk doel is om beter om te gaan met het veranderende klimaat. De Gilzewouwerbeek stroomt via de Molenleij en de singels naar de Mark. Door water langer vast te houden in de Wouwervallei, is er minder kans op wateroverlast in Bavel en Breda en kan er in droge periodes genoeg water zijn voor de omliggende gebieden. Ook wordt het gebied mooier en aantrekkelijker voor mensen die er willen wandelen of fietsen.

Wat we gaan doen

Een deel van het beekdal van de Gilzewouwerbeek wordt anders ingericht. Bij de beek worden een nevengeul en klimaatbuffers gemaakt. Ook komen er poelen, landschapsbomen, botanisch hooiland, kruiden- en faunarijk grasland en hakhoutsingels.

Goed om te weten

De grondeigenaren voeren de werkzaamheden zelf uit met behulp van subsidie.

Meedenken en meedoen

Grondeigenaren langs de Gilzewouwerbeek die belangstelling hebben om ook natuur en klimaatbuffers te ontwikkelen, kunnen contact opnemen met de gemeente.

Planning

  • 24 juni 2024 - intentieovereenkomst gesloten
  • 25 november 2024 - Fase 1: ondertekening samenwerkingsovereenkomst
  • Vergunningen- en subsidieaanvragen
  • Graaf- en grondwerkzaamheden, gevolgd door aanplant

Contact

Neem bij vragen of voor meer informatie contact op met Christel Eversdijk via e-mail.