Openbare laadpaal

U heeft een elektrische auto, maar geen eigen terrein voor een laadpunt. Of er is nog geen laadpaal bij u in de buurt of de laadpalen zijn vaak bezet. U kunt dan een voorstel voor een nieuwe laadpaal doen. Bekijk eerst of er een laadpaal in uw buurt staat. Het plaatsen van laadpalen doet de gemeente in samenwerking met Vattenfall.

Goed om te weten

  • We bekijken na uw voorstel of het mogelijk en nodig is om een openbare laadpaal te plaatsen.
  • We keuren niet elk voorstel goed.
  • We plaatsen openbare laadpalen bij als er op 300 meter loopafstand van uw woonadres geen laadpaal is of als laadpalen in de buurt veel worden gebruikt.
  • Vattenfall en de gemeente kiezen samen de beste plek voor de laadpaal.
  • De gemeente neemt een verkeersbesluit. Omwonenden hebben 6 weken om hier bezwaar tegen te maken.
  • Het kan tot 9 maanden duren voor een extra laadpaal wordt geplaatst.

Laadpaal gebruiken

  • De laadpaal is openbaar, iedereen mag die dus gebruiken.
  • Bij een laadpaal kunnen 2 auto’s tegelijk opladen. Er worden dus ook 2 parkeervakken voor gereserveerd.
  • Als uw auto is opgeladen zet u deze op een gewone parkeerplaats. Zo is er weer plek voor iemand anders.
  • In de Vattenfall InCharge app ziet u ook waar de laadpalen staan en of een laadpaal vrij is.

Kosten

Het plaatsen van de laadpaal is gratis. U betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto. De meeste openbare laadpalen in de gemeente zijn van Vattenfall. We hebben met Vattenfall afspraken gemaakt over de kosten. De kosten voor het opladen van uw auto vindt u op de laadpaal of op Vattenfall InCharge.

Er zijn ook openbare laadpalen van Park&Charge en laadpalen van particulieren of bedrijven die ook door anderen gebruikt mogen worden. Let op: de kosten hangen af van de laadpaal en de laadpas. Controleer dit vooraf.

Storing openbare laadpaal

Bel het telefoonnummer dat op de laadpaal staat. Een storing van een laadpaal van Vattenfall meldt u via de Vattenfall Incharge app.

Subsidie voor Verenigingen van Eigenaren

U kunt subsidie aanvragen voor advies over oplaadpunten. Dit kan ook voor het plaatsen van de basislaadinfrastructuur. De subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) is voor Verenigingen van Eigenaren, woonverenigingen en wooncorporaties met een eigen parkeergelegenheid.

Subsidie advies voor bedrijven

Om de overstap naar elektrisch vervoer te versnellen, is een goed laadnetwerk nodig. Bedrijven spelen daarin een belangrijke rol. Bedrijven kunnen daarom subsidie aanvragen voor advies en aanleg van laadinfrastructuur op eigen terrein.