Omgevingsplan

In het omgevingsplan staat wat er wel en niet mag in en rondom de plek waar u woont, leeft en werkt. Regels voor bijvoorbeeld evenementen, bouwen, geluid of het kappen van bomen. Maar ook over gezondheid en duurzaamheid. Handig op 1 plek bij elkaar in het digitale Omgevingsloket.

Waarom

Met de invoering van de Omgevingswet zijn vanaf 1 januari 2024 alle gemeentelijke bestemmingsplannen automatisch overgezet naar het omgevingsplan. Dit tijdelijke omgevingsplan wordt de komende jaren (tot 2032) omgevormd tot een nieuw volwaardig omgevingsplan.

Dit plan bevat niet alleen informatie over de functie van een gebied en de bouwregels, zoals bij het bestemmingsplan het geval was. Er staan daarnaast ook regels in over bijvoorbeeld geluid, bodem, energiemaatregelen en duurzaamheid. Het samenvoegen van al deze regels tot 1 omgevingsplan is veel werk. Daarom hebben gemeenten tot 2032 hiervoor de tijd.

Wijzigen

Sinds 1 januari 2024 wordt gekeken of uw (bouw)plannen passen binnen het omgevingsplan. Als dat niet het geval is, heeft u 2 mogelijkheden:

  • U vraagt een wijziging van het omgevingsplan aan.
  • U vraagt een vergunning aan om van het omgevingsplan af te wijken. We noemen dat een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA).

Goed om te weten

  • Alle informatie die u nodig heeft, staat voortaan op 1 plek: het digitale Omgevingsloket. In het onderdeel ‘Regels op de kaart’ in dit loket ziet u alle regels uit het omgevingsplan en kunt u nagaan wat dit betekent voor uw (bouw)plannen.
  • In het digitale Omgevingsloket kunt u nog méér zaken regelen. Zo ziet u met de vergunningcheck of u voor uw (bouw)plannen een omgevingsvergunning nodig heeft en doet u meteen de aanvraag.
  • Wij adviseren u om eerst een conceptverzoek in te dienen. Daarmee weet u snel of uw plan kans van slagen heeft.

Contact

Voor vragen over het omgevingsplan of wat dit betekent voor uw (bouw)plannen in Gilze en Rijen, kunt u contact met ons opnemen.