Stop geweld tegen vrouwen en meisjes!

25 november 2024

Weet u dat het vandaag, 25 november, Orange Day is, Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen? Vandaag vragen provincies, gemeenten en andere organisaties in de hele wereld aandacht voor alle manieren van geweld tegen vrouwen en meisjes. Denk aan huiselijk geweld, genitale beschadiging, seksuele bedreiging, vrouwonvriendelijk intimiderend gedrag in de digitale wereld.

Ook in Gilze en Rijen ondersteunen we deze actie. Dat doen we door het gemeentehuis vanaf vanavond tot en met 10 december (Internationale Dag van de Rechten van de Mens) oranje aan te lichten.

Geweld tegen vrouwen en meisjes is er in vele vormen

Wethouder Marielle Doremalen: “Ook in onze gemeente hebben vrouwen en meisjes te maken met geweld. Dit jaar is het thema Veilig, overal en altijd: geweld tegen vrouwen en meisjes kan op veel manieren voorkomen; soms zonder dat we er ons zelf direct van bewust zijn. Het is dichterbij dan je denkt. Denk na bij wat u zelf doet en wijs anderen op gevolgen van vrouwonvriendelijk gedrag.” Verderop op deze pagina leest u wat u zelf kunt doen.

Hier kunt u terecht

Bent u slachtoffer of bent u direct betrokken bij geweld? Onderstaande organisaties bieden hulp en ondersteuning.

Melden

Geweld tegen vrouwen en meisjes kan niet. Meld, om uzelf of anderen te helpen. Bel met meldpunt Veilig Thuis 0800-2000 (gratis) of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.


Dit kunt u zelf doen om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen

Begin een gesprek

Praat erover met vrouwen in uw omgeving. U kunt bijvoorbeeld uw eigen verhalen delen over straatintimidatie of andere vormen van geweld. Door te praten, geeft u anderen ook de kans om hun ervaringen te delen.

Neem de verhalen serieus

Als vrouwen en meisjes vertellen over seksueel, fysiek of psychisch geweld, luister dan zonder oordeel en neem ze altijd serieus. Laat de ander op haar eigen tempo vertellen, bied steun en bedank haar voor haar openheid. Stel geen vragen die de ander het gevoel kunnen geven dat het haar schuld is, zoals "Wat had je aan?" of "Waarom heb je niet eerder aangifte gedaan?".

Spreek aan op verantwoordelijkheid

Zowel mannen als vrouwen kunnen hun omgeving aanspreken op hun verantwoordelijkheid.

Grijp in bij straatintimidatie

Als omstander kunt u helpen om straatintimidatie te stoppen. Uw hulp kan een groot verschil maken. Bijvoorbeeld:

  • Ziet u iemand die wordt lastiggevallen? Vraag dan bijvoorbeeld: "Gaat het goed met je? ". Dit kan al helpen.
  • Probeer het contact tussen de pleger en het slachtoffer te verbreken. U kunt bijvoorbeeld in het blikveld van de pleger te gaan staan of een gesprek aanknopen met het slachtoffer. Dit hoeft niet over de situatie te gaan. Het weer is ook een prima onderwerp.
  • Vallen uw vrienden iemand lastig? Spreek ze aan op hun gedrag.
  • Voelt een vriend of vriendin zich onveilig op straat? Bied aan om samen naar huis te gaan.

Onderteken de #Medestander Pledge

Dan krijgt u allerlei voorbeelden en tips van wat u kunt doen in uw dagelijks leven: #MedestanderPledge

Meer informatie

Meer informatie over Orange the World en geweld tegen vrouwen vindt u op orangetheworld.nl