- Home
- Nieuws
- Nieuws van de gemeente
- Maatregelen voor behoud van voorzieningen met gezonde financiën
Maatregelen voor behoud van voorzieningen met gezonde financiën
Door een structurele bezuiniging van het Rijk op het gemeentefonds raakt de gemeentebegroting in de komende jaren uit balans. Het college biedt de gemeenteraad een maatregelenpakket aan om de balans terug te brengen. Het voorstel gaat uit van het in stand houden van het hoge voorzieningenniveau, een belangrijke wens van de gemeenteraad.
Gevolgen Blijven Beperkt
“Met dit maatregelenpakket brengen we de begroting voor 2025 en 2026 financieel in balans en leggen we de basis voor een toekomstbestendige, robuuste financiële huishouding. Gelukkig blijven de gevolgen voor onze gemeente beheersbaar. In het maatregelenpakket zijn geen grote bezuinigingen opgenomen." aldus wethouder Merijn Scheifes (financiën). “We hebben een zorgvuldig proces doorlopen. De gemeenteraad heeft zelf het initiatief genomen om in oktober over het ‘ravijnjaar’ en mogelijke oplossingsrichtingen te debatteren. Daarbij is één richting heel duidelijk naar voren gekomen: behoud het maatschappelijke voorzieningenniveau zoveel mogelijk. Zo blijft het ook voor toekomstige generaties prettig wonen, werken en leven in onze gemeente.”
Gericht maatregelenpakket
Het voorgestelde pakket richt zich op technisch-administratieve maatregelen, kostendekkend maken van leges en het toekomstbestendig maken van het sociaal domein. Het sociaal domein biedt cruciale ondersteuning aan inwoners die dit het hardst nodig hebben, maar de vraag naar sociale hulp groeit snel.
Wethouder Marielle Doremalen (sociaal domein) benadrukt: “We willen dat onze hulpverlening terechtkomt bij de inwoners die het hardst hulp nodig hebben. Vooral in de jeugdzorg zien we een toenemende vraag, stijgende kosten en tegelijkertijd minder steun vanuit het Rijk. Daarom zetten we in op een beheersbare en betaalbare hulpverlening voor kinderen, jongeren en gezinnen.”
Invoeren forensenbelasting en beperkte lastenstijging
Om ons voorzieningenniveau te versterken, gaan we forensenbelasting invoeren en de toeristenbelasting op hotelovernachtingen trekken we gelijk aan de tarieven in de regio. Dit is passend, omdat ook toeristen en forensen gebruikmaken van onze voorzieningen. In ruil daarvoor stelt de gemeente extra budget beschikbaar voor activiteiten rondom ons verleden en kleine verbindende initiatieven. De totale woonlasten voor onze inwoners blijven onder het landelijke gemiddelde, en het college komt hiermee tegemoet aan een duidelijke wens van de gemeenteraad. De onroerendezaakbelasting (OZB) stijgt ongeveer 5 euro per maand.
Blijvend investeren in voorzieningen
Alle maatschappelijke voorzieningen vragen onderhoud, vervanging en aanpassingen aan de laatste vereisten.
“Om onze basisvoorzieningen op orde te brengen, moeten we nog het nodige doen aan de openbare ruimte en het rioolstelsel,” zegt wethouder Corné Machielsen. “Ook willen we blijven inspelen op maatschappelijke opgaven, zoals de vraag naar woonruimte. Dit maatregelenpakket biedt financiële ruimte voor deze uitdagingen en legt een stevige basis voor de toekomst.”
Een verhoging van het subsidieplafond voor maatschappelijke activiteiten en creëren van extra budget voor initiatieven vanuit de gemeenschap maakt onderdeel uit van het maatregelenpakket.
De gemeenteraad bespreekt dit maatregelenpakket op 16 december 2024.