Nadeelcompensatie

Nadeelcompensatie is de vergoeding van schade die u hebt door werkzaamheden of besluiten van de gemeente, dus schade veroorzaakt door een ruimtelijk plan. Bijvoorbeeld schade ontstaan door werk aan de weg dat lang duurt of door een verleende omgevingsvergunning. Bij nadeelcompensatie gaat het om schade ontstaan door een besluit dat ná 1 januari 2024 genomen is.

Onder nadeelcompensatie valt vanaf 1 januari 2024 ook de tegemoetkoming in planschade. Planschade gaat over schade die is ontstaan door bijvoorbeeld een vóór 1 januari 2024 vastgesteld bestemmingsplan of verleende omgevingsvergunning.

Voorwaarden

U heeft recht op nadeelcompensatie als alle situaties hieronder gelden:

  • De schade valt niet onder het normaal maatschappelijk risico (eigen risico) of ondernemersrisico.
  • De schade raakt u zwaarder vergeleken met andere burgers of bedrijven.
  • De schade moet:
    • Of het directe gevolg zijn van het besluit of de maatregel. Bijvoorbeeld de bouw van een woning.
    • Of het gevolg zijn van de uitvoering van de activiteit. Bijvoorbeeld een tijdelijke afsluiting van een weg.
    • Of het gevolg zijn van de activiteit, wat pas later te zien is. Bijvoorbeeld schade door het oppompen van grondwater kan pas jaren later te zien zijn.

Wanneer geen recht op nadeelcompensatie

  • Als u het risico van het ontstaan van de schade hebt aanvaard
  • Als u vindt dat u schade hebt door onrechtmatige handelingen of besluiten van de gemeente. Bijvoorbeeld wanneer de gemeente slecht wegdek niet repareert, waardoor er gevaar kan ontstaan voor het verkeer. U meldt deze schade bij ons.

Kosten aanvraag nadeelcompensatie

U betaalt € 500 voor het in behandeling nemen van de aanvraag nadeelcompensatie.

Kent het college uw aanvraag toe dan krijgt u dit bedrag terug.

Tegemoetkoming in planschade

Sinds 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. De regelgeving over planschade is gewijzigd. Het begrip ‘planschade’ is verdwenen en sinds 1 januari 2024 wordt gesproken over nadeelcompensatie. De oude regeling (tegemoetkoming in planschade) blijft tot en met 1 januari 2029 wel gelden voor schade die is veroorzaakt door een schadeveroorzakend besluit onder de Wet ruimtelijke ordening (Wro):

Denk aan schade die is veroorzaakt door:

  • Een bestemmingsplan dat is vastgesteld vóór 1 januari 2024. Bijvoorbeeld uw woning is minder waard doordat woonbestemming op een stuk grasland naast uw woning.
  • De voorbereiding van het besluit is gestart voor 1 januari 2024. Bijvoorbeeld het ontwerpbestemmingsplan is vóór 1 januari 2024 vastgesteld.
  • De omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan is aangevraagd of verleend vóór 1 januari 2024.

Kosten aanvraag tegemoetkoming in planschade

U betaalt € 300 voor het in behandeling nemen van de aanvraag om tegemoetkoming in planschade. Kent het college uw aanvraag toe dan krijgt u dit bedrag terug.

Informatie

Voor vragen en meer informatie stuur een e-mail naar lonnekenouws@abg.nl.