Participatie in de Omgevingswet: Meedenken en meedoen

Een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet is meedenken, meedoen en meepraten over (bouw)plannen. Dit noemen we participatie.

Ga het gesprek aan

Bij de meeste (bouw)plannen is het zo dat uw buren of andere omwonenden op de 1 of andere manier daar ook iets van gaan merken. Dit geldt zowel voor een groot als klein project.

Wanneer u hen zo snel mogelijk bij uw (bouw)plannen betrekt, komt u er meteen achter wat zij hiervan vinden. De bouw van een nieuw appartementencomplex kan bijvoorbeeld hele andere vragen of bezwaren oproepen dan het plaatsen van een dakkapel of kappen van een boom.

Vergunning aanvragen

Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning moet u aangeven of u mensen betrokken heeft bij uw aanvraag, hoe dit is gedaan en wat er met de inbreng is gebeurd. Het antwoord op deze vraag kan ook ‘nee’ zijn en hiermee nog geen reden voor het weigeren van uw aanvraag.

Het is namelijk niet bij iedere vergunningaanvraag verplicht om buren of andere omwonenden te betrekken. Wel raden we aan om vooraf het gesprek over uw (bouw)plannen aan te gaan. Hiermee verkleint u de kans op klachten of bezwaren achteraf.

Rol van de gemeente

Als gemeente moeten we zorgen dat u kunt meedoen, meedenken en meepraten over (bouw)plannen. Bijvoorbeeld bij het opstellen van de omgevingsvisie of het vaststellen van een wijziging van het omgevingplan. In onze besluiten geven we aan hoe hierover in gesprek is gegaan en wat er met de opmerkingen is gedaan.

Meepraten verplicht

Bij een vergunningaanvraag voor een activiteit die niet past in het omgevingsplan kunnen we als gemeente participatie, het betrekken van mensen bij de aanvraag, wél verplichten. We hebben het hier dan over een omgevingsvergunning voor een Buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA).

Conceptverzoek

Als u wilt weten bij welke activiteiten u verplicht bent om te zorgen dat uw buren en andere omwonenden betrokken, kunt u een conceptverzoek indienen. U dient het conceptverzoek in voordat u een vergunningsaanvraag doet.

Contact

Wanneer u vragen heeft over meedenken, meedoen en meepraten binnen de Omgevingswet, kunt u contact opnemen met ons.